Formula 1 arabalari ozellikleri ?

Formula 1 araclari gunumuzde karada en hizli suratlenen arabalardir. Modern Formula 1 araclari hemen hemen jet ucaklari ile ayni hizlara kolaylikla erisebilmektedir.

MOTORLAR

F1 araclarinda kullanilan motorlar 2000-2010 yilina kadar 750-850 arasi beygir gunune sahipti ancak 2011 yilina girilirken yeni bir duzenlemeye gidildi bu duzenleme ile araclarda kullanilan motorlar en fazla 780 beygir gucende olacagi belirtildi. Ancak buda yaristaki hiz sinirini dusurdu ve yillardan beri bu sporu izleyenlere 2011 yilindaki hizlar alistiklari seviyede degildi.

bmw-f1-motoru.jpg

BMW YE AiT BiR F1 MOTORU

LASTiKLER

F1 de kulanilan lastikler iki cesittirler.

1- Normal lastik

2- Yagmur lastigi

Her pilotun pistte kullanabilecegi lastik sayisi pistin uzunluguna ve sekline gore degisim gostermektedir. Normal lastikler kuru havalarda kullanilir yagmur lastikleri ise islak zeminde kullanilmaktadir. F1 de lastikler cok sik asinmaktadir her 3-6km de bir pitt denilen lastik degisim noktasina gelerek lastik degistirilmesi gerekmektedir degistirilmeyen lastik arabanin yavaslamasina neden olmaktadir. F1 de kullanilan lastikleri 2011 yilina kadar birden fazla uretmekteydi bunlar; pirelli,michelin,continental firmalariydi ancak 2011 yilinda yeni bir duzenleme getirilerek kullanilan lastiklerin tek bir firma tarafindan karsilanmasi saglandi ve 2011 yilindan itibaren F1 de kullanilan tum lastikleri italyan firmasi Pirelli uretmektedir ve  ayni zamanda F1 de kullanilan tum lastikler Turkiyede izmir torbali tesisinde uretilmektedir.

pit-stop-568x355.jpg

Lastik degisimi (pitt stop)

pirelli-damage-tyre-2.jpg

Asinmis bir lastik.

FREN SiSTEMi

fren-mekanizmasi.png

Yukarida F1 aracinda bulunan bir fren semasi verilmistir.

Dayanikli  frenler Formula 1 araclarini yalnizca dort saniyede 320 km`den duragan hale getirebiliyor bu esnada pilotlar yaklasik 5.4G`lik kuvvete maruz kaliyorlar.Yani yercekimi ivmesinin 5 kati.

AgIRLIK

F1 otomobilleri yaklasik olarak 550 kg civarinda bir agirliga sahiptir. Bu otomobilin toplam agirligi, pilot ile birlikte 600 kg`dan fazla olmak zorundadir.Arac eger bu agirliktan daha hafifse yetkililer tarafindan o pilot diskalifiye edilir. F1 de surtunme azalsin diye kabinlerin tasarimi cok ince hesaplanir.

YAKITLAR

F1 de kullanilan yakitlar jet ucaklarinda kullanilan yakitlar ile tamamen aynidirlar. 2011 yilina kadar olan yarislarda takimlar otomobillere istedikleri kadar yakit koyabiliyorlardi bu durumda cesitli stratejilere neden oluyordu mesela yakiti az olarak baslayan takim daha hizli gidiyordu ve farki acincada pitt stop yaparak yakit aliyordu. Ancak 2011 de getirilen duzenlemelerde bu olay sona erdi ve tum otomobiller yarisa full depoyla cikmak zorunda birakildilar.

DiREKSiYON

Formula 1 pilotlarinin karmasik kontrolleri yonetmek icin ya da kucuk, gizli aletleri gormeye calismak icin yeteri kadar zamani yoktur. Bu yuzden  Formula 1 araclari icin kontroller ve ayar yapmak icin gerekli olan hersey direksiyonun uzerine yerlestirilmistir; pilot ve arac arasinda hayati bir arabirimdir.

Asadiga verilen gorselde direksiyonun ayrintilarini daha iyi gorebilirsiniz.

bmw-direksiyon.jpg

1- Pit alani hiz limitoru                13-  Tani
2- Diferansiyel +                         14- Kanat acisi bilgi anahtari
3- Motor itis                               15- Debriyaj
4- Vites yukseltme                      16- Diferansiyel secici anahtar
5- cekis kontrol +                       17- Telsiz
6- Motor itis kurulum anahtari      18- cekis kontrol
7- Debriyaj kolu                          19- Vites dusurme
8- cekis kontrol                          20- Motor freni
9- Tur icinde takim bilgisi            21- Diferansiyel
10- Atesleme                             22- Notr
11- cok fonksiyonlu anahtar        23- Monitor sayfa degisimi
12- Lambda (kisa sureli secenekte kucuk degisiklikte opsiyon degerdeki degisim orani)

f1-6.jpg


Formula 1 arabalari ozellikleri

Sonraki Cevap: Gece kulubu adresleri

caner oksuz

kac senedir f1 sporu ile ilgileniyorum ancak bu kadar detayli bilgiyi ilk defa sitenizde buluyorum tesekkur ederim acil soru.

2012-01-05

Cahit atmaca

Tesekkurler. Guzel bilgi kaynagi

2012-01-06